Lege vrachtwagens van de weg halen met wiskundige modellen

[In Dutch]

Een op de vier vrachtwagens op de Nederlandse weg vervoert bloemen of sierplanten, en rijdt naar de bloemenveiling, of komt er vandaan. Als de veiling virtueel zou kunnen gebeuren – geen gekke gedachte in een tijd waarin iedereen en alles op het internet is aangesloten – dan zou dat enorm veel vrachtverkeer schelen. Dit is een mooi voorbeeld uit het onderzoekswerk van Tom van Woensel, hoogleraar Vrachtlogistiek aan de TU/e. Hij onderzoekt met een consortium wat er nodig is om dit te realiseren, en hoe Nederland tegelijk zijn positie kan versterken als sleutelland in de bloemenhandel.

Het verbeteren van de vrachtlogistiek is zeker niet alleen van belang voor bedrijven als DHL en TNT. “Een op de drie vrachtwagens rijdt leeg, zonder enige lading”, vertelt hoogleraar Van Woensel(1974). “En van de rest zit meer dan zestig procent niet vol. Elke vrachtwagen neemt op de weg de plaats in van drie personenauto’s. Als je die lege vrachtwagens van de weg zou kunnen halen, dan zou dat een enorm verschil maken qua filedruk. En er zou een stuk minder uitstoot zijn.”

Smart Logistics Lab
Met wiskundige modellen zoekt de Belgische hoogleraar naar manieren om vrachtlogistiek te optimaliseren. Dat wil zeggen: vrachtwagens en schepen moeten zo vol mogelijk, zo min mogelijk kilometers afleggen en pakketten moeten zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn. Maar er wordt ook gekeken naar minimalisatie van emissies. Zijn groep aan de TU/e, die tussen de 15 en 20 twintig man sterk is, heet het Smart Logistics Lab. De leerstoel van Van Woensel, die officieel Freight Transport & Logistics heet, is onderdeel van de afdeling Operations, Planning, Accounting & Control in de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences. Als het gaat over de kwaliteit en omvang van de afdeling laat de hoogleraar heel even zijn bescheidenheid varen: “Eindhoven is in alle aspecten de grootste. Voor logistiek moet je in Eindhoven zijn.”

Het Smart Logistics Lab werkt aan de optimalisatie van bestaande systemen, maar ook aan ideeën die de logistiekwereld op zijn kop kunnen zetten. En dan hebben we het niet over andere ‘hardware’: de auto’s, de schepen, de pallets, die zullen niet veel veranderen, voorspelt Van Woensel. Maar de aansturing ervan, die gaat anders worden, vooral door de mogelijkheden van internet en ICT. Het project met de bloemenveiling is daar een mooi voorbeeld van.

Cargo Hitching
Nog radicaler is het project Cargo Hitching, waar Van Woensel projectleider van is . Elke dag zijn miljoenen mensen onderweg in hun auto, die verder vrijwel leeg is. Wat nou als die particulieren pakketjes kunnen meenemen? In een wereld waarin bijna iedereen ‘connected’ is, is dit een reële mogelijkheid. En een fantastische oplossing: er worden minder vrachtkilometers gereden, er hoeven minder vrachtwagens de drukke stad in, en het wordt haalbaar om tegen een redelijke prijs pakketjes naar afgelegen gebieden te brengen.

Een fantastisch idee, maar gigantisch complex om te modelleren. En de bestaande logistieke realiteit is al uitzonderlijk complex. Van Woensel: “Er komen hier twee vakgebieden samen, dat van de vrachtlogistiek en dat van de persoonlijke mobiliteit”. Toch worden de eerste concrete stappen naar realisatie van Cargo Hitching al gezet. Een bedrijf heeft buitenlockers ontwikkeld, die particulieren met een code of via hun mobiel kunnen openen om een pakketje op te halen. De groep van Van Woensel zorgt voor de logistieke rekenstructuur erachter die ervoor zorgt dat de pakketjesstroom optimaal is. De eerste lockerkast wordt naar alle waarschijnlijkheid eind 2013 geplaatst, op de TU/e-campus.

Taken from: https://onderzoekers.tue.nl/blogs/lege-vrachtwagens-van-de-weg-halen-met-wiskundige-modellen/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.